אחרי שצברה נקודה אחת בלבד בשני משחקיה הראשונים בפאריס 2024 נותרו לנבחרת ישראל סיכויים קלושים בלבד להעפיל לרבע הגמר. השחקנים של גיא לוזון כבר לא תלויים בעצמם ולא רק חייבים לנצח במשחק האחרון את יפן, אלא גם לקוות שפרגוואי לא תנצח את מאלי.
ניצחון על היפנים ותיקו במשחק המקביל עשוי להעלות את ישראל לשלב הבא, ולעומת זאת במקרה של ניצחון של נציגת אפריקה יהיו חייבים הישראלים לנצח בהפרש גבוה על מנת לעלות.
העניין הוא שניצחון על יפן נראה נכון לעכשיו כפנטזיה רחוקה מהמציאות. תיאורטית יש עדיין סיכוי, אבל לאור היכולת שהציגה הנבחרת עד עכשיו נראה שהיא זקוקה לנס. מעניין יהיה גם לראות אם היפנים יעלו בהרכב החזק שלהם אחרי שהבטיחו את העלייה לרבע הגמר או שהצוות המקצועי יעניק מנוחה לחלק משחקני ההרכב הראשון.
יפן היא הנבחרת המשכנעת ביותר עד כה בבית 4 אחרי שהביסה 0:5 את פרגוואי במשחק הראשון ושחקניה הציגו כושר מצוין, התלהבות ומשחק קבוצתי גם בניצחון 0:1 על מאלי.
למרות שהשיגו את הניצחון האחרון בעזרת הרבה מזל (מאלי החטיאה פנדל, בעטה פעמיים לקורה ושיגרה 15 בעיטות לשער) ויכולת מצוינת של שוערם ליאו קוקובו, ביפן שיבחו את הנבחרת שלא ספגה בשני משחקיה הראשונים והעיתונאים ציינו את השיפור הגדול שחל במשחק ההגנה.
יפן העפילה לפאריס 2024 לאחר שזכתה באליפות אסיה עד גיל 23 שנערכה במאי האחרון בזכות ניצחון 0:1 על אוזבקיסטן בגמר. שער של פוקי ימאדה בתוספת הזמן העניק ל"סמוראים הכחולים הצעירים" את התואר בפעם השנייה בהיסטוריה.
יפן נראתה חזקה מאוד גם במשחקי ההכנה בהם ניצחה 0:2 את ארצות הברית בקנזס וסיימה בתיקו 1:1 עם צרפת בטולון. באותם משחקים הפעילו היפנים לחץ רב על שחקני היריב והרשימו באינטנסיביות.
אחרי שהעפילה לכל האולימפיאדות מאז 1996 (לראשונה מאז 2008 לא נכללים בסגל שלה חריגי גיל מעל 23), הצהירה הנבחרת היפנית שמטרתה לזכות במדליית הזהב. אם שחקניה יעמדו בכלל על הפודיום תהיה זו המדליה הראשונה שלהם בכדורגל מאז השיגו את הארד במקסיקו 1968.
מאז הם הפסידו פעמיים במשחק על המקום השלישי, נגד היריבה המושבעת דרום קוריאה בלונדון 2012 (נבחרת הנשים זכתה בכסף באותם משחקים) ונגד מקסיקו בטורניר האחרון בטוקיו 2021.
כזכור, ישראל ניצחה את יפן 1:2 בשלב הבתים במונדיאליטו לפני שנה, ניצחון שהושג אחרי חזרה מפיגור 1:0 והבטיח אז לשחקנים של אופיר חיים את המקום בשמינית הגמר. יחד עם זאת, אין להסיק מכך דבר, מה עוד שמלבד הבלם המוכשר קוטה טקאי (מוזכר כמועמד לנבחרת הבוגרת) אין לאותה נבחרת יפנית שום ייצוג בסגל הנוכחי.
"מקשיב לאנשים ולא עושה רעש": המאמן ציושי או-וויבה
מאמנה של נבחרת יפן ובלם העבר בן ה-52 ציושי או-וויבה (מכונה "גו"), שרשם שלוש הופעות במדי נבחרת ארצו, זכה כשחקן פעמיים בגביע היפני עם גרמפוס 8 (1995 ו-1999) ובארבע אליפויות עם קשימה אנטלרס (האחרונה ב-2009). מי ששומרים לו עדיין טינה ביפן הם אוהדי ג'ובילו איווטה, שזוכרים את עזיבתו ליריבה המושבעת קשימה ב-2003.
או-וויבה עבד 9 שנים בצוות המקצועי של קשימה אנטלרס, תחילה כעוזר מאמן ומאוחר יותר כמאמן ראשי. ב-2018 רשם הצלחה גדולה כמאמן כאשר הוליך את קשימה לזכייה בליגת האלופות של אסיה. אחרי תיקו 0:0 במשחק הראשון מול פרספוליס האיראנית ניצחו היפנים 0:2 בגומלין של הגמר תוך שהתגברו על מכת פציעות וזכו בתואר לראשונה בהיסטוריה.
או-וויבה, הנוהג להציב מערך 4-2-3-1, התייחס לפני הטורניר למפגש הצפוי עם ישראל: "זו נבחרת שהראתה את כוחה בהתפתחות של הנבחרות הצעירות שלה ועשתה התקדמות משמעותית במונדיאליטו בשנה שעברה".
אחרי שני הניצחונות הראשונים בפאריס 2024 זכה או-וויבה לשבחים בתקשורת היפנית. חברו הקרוב ושחקן העבר טקאשי פוקונישי, הנוהג לכנותו 'גו-צ'אן', אמר בדברי פרשנות בערוץ יו טיוב מקומי: "יש לגו-צ'אן את היכולת לראות דברים מנקודת מבט של מעוף ציפור. הוא בחור טוב ואדיב שמקשיב למה שאנשים אומרים ולא עושה רעש. ככה הוא מתקשר היטב עם השחקנים שלו וחייבים למנות אותו למאמן הנבחרת הבוגרת".
“זוהר כמו מיליון כוכבים”: ג’ואל שימה פוג’יטה
קשרה של סנט טרוידן הבלגית, בן לאב ניגרי ואם יפנית, מסוגל לשחק הן כקשר התקפי והן קשר הגנתי. הוא משמש כקפטן ובולט בניהול ההתקפות של הנבחרת.
בזכות יכולתו נבחר ל-MVP של טורניר המוקדמות אבל היתרון הגדול שלו הוא לא רק היכולת הטכנית המשובחת, אלא האישיות שלו והיכולת להנהיג את חבריו. מאז שהיה ילד שימש כקפטן ועל כך אמר: "הקול שלי הוא הכוח שלי".
פוג'יטה האנרגטי והטכני, בעל ראיית המשחק המשובחת, כבש את השער של היפנים בתיקו 1:1 עם צרפת במשחק הכנה כשניצל מסירת עקב מרהיבה של שונסוקה מיטו (אותו קשר שכבש צמד מול פרגוואי).
לפני שנתיים, בעת שלבש את מדי יוקוהמה מרינוס, רשם פוג'יטה את ממוצע החטיפות הגבוה ביותר בליגה היפנית למשחק. בשל מוצאו הניגרי, קיוו במדינה האפריקנית לצרפו לנבחרתם והשוו בינו לבין קשר העבר האגדי שלהם ג'יי ג'יי אוקוצ'ה, אבל הוא העדיף את יפן.
פרנסיס אצ'י, קצין התקשורת לשעבר של נבחרת ניגריה שעקב אחריו, תאר את יכולתו: "כל המשחק של היפנים עובר דרכו והוא זורח כמו מיליון כוכבים. כל הכדורים הראשונים מגיעים אליו ובכל פעם שהשחקנים היפנים מתקשים לחדור דרך ההגנה הם שבים ומוסרים לו כדי שיימצא דרך חדשה. הוא העתק נהדר של אוקוצ'ה".
"אני יפני ואבא שלי ניגרי", הגיב פוג'יטה, שגם מפגין בגרות ושקט נפשי האופיינים לכדורגלנים מבוגרים ממנו. "אולי בגלל זה התברכתי ביכולת טכנית וגם בפיזיות".
האיש המסוכן בחוד: שימו לב למאו הוסויה
חלוצה של קשיווה רייסול, מאו הוסויה בן ה-22, אינו גבוה במיוחד (1.78 מטר) ולא הבקיע עד כה בטורניר, אבל נוגח היטב לשער ונחשב לאיש המסוכן של היפנים בחלק הקדמי בשל יכולת הכיבוש שלו ומנהגו לחפש את השער.
הוסויה כבש עד היום 10 שערים ב-24 משחקים במדי הנבחרת האולימפית (כולל שניים בזכייה באליפות אסיה) והוסיף שער אחד (ב-0:5 על סוריה במוקדמות מונדיאל 2026) ב-6 הופעות בנבחרת הבוגרת.
הוא היה האיש שבזכותו כבשה יפן את שער הניצחון על מאלי, שכן בעקבות פריצה סוחפת שלו באגף ומסירת רוחב מסוכנת הגיע הכדור לקוקי סאטו שבעט לשער וסחט עצירה מהשוער לאסין דיארה, בטרם שלח ריהיטו ימאמוטו את הריבאונד לרשת.
בארצו נחשב הוסויה לכישרון גדול כבר מספר שנים. ב-2022 נבחר לשחקן הצעיר של העונה ביפן לאחר שהבקיע 8 שערי ליגה, כולל 6 ב-16 המחזורים הראשונים. ב-2023 רשם 17 כיבושים ב-44 משחקים בכל המסגרות ובחלון ההעברות הקודם בינואר הוא היה על הכוונת של סנדרלנד האנגלית.
הוסויה המהיר ובעל השליטה בכדור נחשב לחיית רחבה שמצטיין בריצה לשטחים פתוחים, נע ללא הרף ללא כדור, אינו חושש ממאבקים פיזיים וגם מסייע למשחק ההגנה בלחץ העצום שהוא מפעיל על הבלמים שמולו. יחד עם זאת, הוא לא תמיד מדויק ולא משתמש הרבה ברגל שמאל.
הידעתם? כך הפך השוער קוקובו לגיבור
ליאו קוקובו, השוער בן ה-23 שחתם הקיץ בסנט טרוידן הבלגית, בן לאב ניגרי ואם יפנית, בולט בין חבריו בשל גובהו (1.93 מטר) ומראהו המזכיר כדורגלן אפריקני.
קוקובו, שהחל את דרכו בקשיווה רייסול ושיחק שש עונות בבנפיקה B (לא הופיע בקבוצה הראשונה של המועדון הפורטוגלי), הפך לגיבור הזכייה של יפן באליפות אסיה כאשר בדקה השמינית של תוספת הזמן בגמר, ביתרון 0:1 על אוזבקיסטן, נשרק פנדל לזכות היריבה והוא הצליח לעצור אותו בזינוק מרהיב.
את הניצחון האחרון 0:1 על מאלי חייבת יפן בעיקר לקוקובו, שביצע חמש הצלות, שתיים מהן מרהיבות במיוחד ומנע מהיריבה כיבושים במצבים של אחד מול אחד. שיק דומביה ממאלי החטיא אמנם את הפנדל בתוספת הזמן בגלל בעיטה לא מדויקת החוצה, אבל עשה זאת גם בגלל שחשש מהשוער שאף זינק היטב לכיוון הבעיטה. "לא חשבתי שהכדור ייכנס", הגיב קוקובו לאחר המשחק, "עכשיו בואו נעשה היסטוריה".
קוקובו, שהופיע בכל הנבחרות הצעירות של יפן, הגיע עם הנוער של בנפיקה לגמר ליגת האלופות ב-2020 בו הפסידה קבוצתו 3:2 לריאל מדריד. הוא בולט בהצלות הנהדרות שלו וביציאות הנועזות משערו. גם בתיקו 1:1 מול צרפת במשחק הכנה הוא הציל את חבריו מהפסד כשמנע ספיגה בדקות הסיום.
הרכב משוער (4-2-3-1):
ליאו קוקובו; הירוקי סקינה, קוטה טקאי, סג'י קימורה, איומו אוהאטה; ריהיטו ימאמוטו, ג'ואל שימה פוג'יטה; שוטה פוג'יו, שנסוקה מיטו, קוקי סאייטו ומאו הוסויה.