הסופר בריאן טרייסי כתב פעם: “המזל ניתן לחיזוי. אם אתה רוצה יותר מזל, תיקח יותר הזדמנויות, תהיה פעיל יותר ותופיע לעתים קרובות יותר”. נראה שהדוגמה הטובה ביותר למשפט הזה היא של מיקל דמסגור, הכוכב העולה של נבחרת דנמרק. הקשר בן ה-21 היה אנונימי למדי לרוב אוהדי הכדורגל עד לפני פחות משלושה חודשים, אך בנסיבות די מצערות, הדני הצעיר ניצל הזדמנות חד פעמית שנפלה בחיקו בטורניר היורו האחרון, הופיע בגדול עם קמפיין חלומי והרוויח את מקומו כיורש של כריסטיאן אריקסן בנבחרת הסקנדינבית. הערב (שלישי, 21:45) הוא מחכה לנבחרת ישראל.
נצץ בצל הטראומה
דמסגור הגיע לטורניר היורו כגיבוי של הכוכב הגדול של הנבחרת, כריסטיאן אריקסן. הקשר מאינטר היה אמור להיות זה שיוביל את הקישור ההתקפי ויביא את הפן היצירתי בהתקפות של הדנים, אך ההתמוטטות הטראומטית שלו על כר הדשא במשחק הראשון מול נבחרת פינלנד גרמה לו לסיים את הטורניר ולפנות בנסיבות מצערות את הבמה לכוכב חדש ומלהיב.
רבים חשבו שהטראומה מאירוע ההתמוטטות של אריקסן גמרה את הטורניר עבור דנמרק, שאיבדה את המנהיג שלה בהתקפה. במצב הקיים ולאחר הפסד במשחק הפתיחה כולם חשבו, הן מקצועית והן מנטלית, שהדנים לא יצליחו לבצע את ההפרדה ויסיימו את אליפות אירופה כבר בשלב הבתים. צריך להגיד גם שזה בהחלט היה נראה הכיוון, לאחר שבתום שני משחקים הדנים היו עם 0 נקודות ובדרך הבטוחה להדחה, אך חגיגה עם 1:4 על רוסיה במחזור הסיום בבית ב’ סידרה לסקנדינבים הזדמנות לתקן, והם בהחלט לקחו אותה בשתי ידיים.
כובש השער הראשון וכוכב המשחק נגד רוסיה היה דמסגור, שנכנס בדיוק למשבצת של אריקסן והתאים כמו כפפה ליד. מהמשחק הזה ועד סיום הטורניר הוא הפגין ורסטיליות יוצאת דופן, המון עוצמה ואופי, עם יכולת לבשל שערים מהקישור ומהכנף אך גם לכבוש בבעיטות מעולות מחוץ לרחבה. מאמנו בנבחרת, קספר היולמנד, שיתף במהלך היורו האחרון איפה מצויה הייחודיות של דמסגור: “מיקל נמצא צעד אחד קדימה בראש שלו, הוא תמיד מקדים בשנייה או שתיים את שאר השחקנים. הוא גורם לזה להיראות כאילו יש לו פשוט יותר זמן מאחרים והוא תמיד היה ככה”.
יהיה לא נכון להגיד שהדנים שכחו מאריקסן, אך המחליף החדש שלו יצר תחושה כאילו קשר אינטר לא עזב מעולם. הוא סיים את היורו עם שני שערים ובישול, כאשר הגול השני היה שער יתרון מפתיע בחצי הגמר מול אנגליה ולולא שער עצמי של סימון קאר, הוא היה יכול להיות זה שחתום על העפלה ראשונה של דנמרק לגמר היורו מאז הזכייה ההיסטורית ב-1992.
הדמיון לאריקסן
עם השער ההוא מול נבחרת שלושת האריות הוא הוכיח שהוא בנוי לרמות הגבוהות ביותר. על אף גילו הצעיר, הוא לרגע לא נלחץ מהנעליים הגדולות אליהן נכנס ופשוט העדיף ליהנות מהמשחק אותו הוא יודע לשחק כל כך טוב. דמסגור עצמו לא מתכחש לדמיון לאריקסן ודיבר על כך גם ביורו: “הוא ההשראה שלי ב-100 אחוז, הוא אחד השחקנים שצפיתי בהם הכי הרבה. עקבתי אחריו כשהייתי ילד ושיחקתי יותר ויותר כמספר 10, בדיוק כמוהו”.
“מצאתי השראה והסתכלתי על נקודות בסגנון המשחק שלו והאופן בו הוא מוצא שטחים, ניסיתי להכניס את זה למשחק שלי מגיל צעיר מאוד”, שיתף ילד הפלא באמירה שרק מחזקת עד כמה השניים דומים. שניהם תמיד מחפשים שטחים לחבריהם לקבוצה אך הם לא מסתכמים רק בבישולים ובמסירות חכמות.
דמסגור, כמו אריקסן, לא נשאר רק במשבצת הפליימייקר לאורך המשחק ונע ברחבי המגרש בהתאם להתרחשות ולצורת המשחק של היריבה כאשר במשחקים רבים הוא מוצב גם בעמדת הקיצוני בשל המהירות שלו. בדומה לאריקסן, הוא מחפש את השער בכל הזדמנות נתונה וניחן בבעיטה אדירה ממרחקים גדולים. שני השערים שלו ביורו 2020 היו מחוץ לרחבה, הראשון נגד רוסיה בעזרת בעיטה קטלנית שהשאירה את השוער המום וללא תגובה, בעוד השער מול אנגליה בחצי הגמר היה ‘אריקסן קלאסי’ מבעיטה חופשית אלגנטית ועוצמתית שלא הותירה סיכוי לג’ורדן פיקפורד והרעידה את החיבור השמאלי.
הסכנה לישראל
במשחק חוץ מול נבחרת שהגיעה לא מזמן עד לחצי גמר היורו, נראה שלגיטימי יהיה גם הפעם לדבוק במערך שלושת הבלמים שווילי רוטנשטיינר כל כך מאמין בו, שכן מול יריבה שנמצאת כמה רמות מעל נבחרת ישראל, תהיה לכך גם הצדקה. יחד עם זאת, שיטת המשחק של דנמרק והסגנון, בעיקר של דמסגור, יכול להפוך מערך כזה לנוח ביותר עבור הדנים.
ביורו האחרון הוכיח דמסגור שהוא שחקן נייד וכזה שכל הזמן עושה תנועה, לכן, מערך של שלושה קשרים במרכז המגרש, כשהקשר האחורי ביותר נצמד אליו ולא עוזב אותו, יכול אולי יותר להתאים כדי לסגור אותו ולמנוע ממנו חופש לחפש את חבריו להתקפה. כאשר קשר אחורי אחד יתמקד בו ולא יאפשר לו להיות לרגע לבד ולשחרר את הבעיטות הנדירות שלו מחוץ לרחבה, יהיה לנבחרת הדנית הרבה יותר קשה לספק תפוקה התקפית. במערך שלושת הבלמים, שני הקשרים במרכז המגרש לא יוכלו להתעסק אך ורק בלנטרל אותו ויהיה לו הרבה יותר חופש לפעול במרכז השדה ובאגפים ולתפוס את הנבחרת שלנו לא מוכנה.
העניין מענקיות היבשת
ברור לכולם שמדובר בעניין של זמן עד שדמסגור יעבור לקבוצה מהטופ של הכדורגל האירופי. על אף שהגיע לסמפדוריה בסרייה א’ רק לפני שנה, הקשר שגדל בנורדסלנד מתקדם בקצב מסחרר ונראה בדרך הבטוחה למועדון גדול. כעת הוא עדיין משחק בקבוצה מגנואה וקלאודיו ראניירי, שאימן אותו בעונה שעברה, עדיין דואג לו כמו לילד: “אין ספק שהוא ילד פלא, אבל בואו לא נפעיל עליו יותר מדי לחץ”.
בקיץ האחרון היה קשה לראות אותו נשאר בקבוצה האיטלקית אך בסופו של דבר כך קרה. הוא גרר עניין ממועדוני פאר דוגמת ליברפול, יובנטוס וטוטנהאם וגם מאסטון וילה, שחיפשה מחליף לג’ק גריליש שעבר למנצ’סטר סיטי. העונה מדובר בשנת מבחן עבור השחקן הצעיר שיצטרך לבלוט בסרייה א’ ולספק מספרים.
יהיה לא סביר לראות אותו נשאר מעבר לעונה הנוכחית בסמפדוריה ולמרות השמות הגדולים ושחקני העל שכבר משחקים במועדונים שסימנו אותו, הוא בחלט יכול לפתוח ב-11 של כל אחת מהקבוצות האלה. הרי הוא בעצמו אמר: “מה שחשוב זה להתאמן עם התפיסה שאתה תמיד יכול לשפר את עצמך, אז בתקווה, תהפוך לשחקן טוב מאוד בנקודה מסוימת”, דמסגור כבר נמצא בנקודה הזאת ומכאן – השמיים הם הגבול.