כאשר רודרי נפצע לקראת סוף המחצית הראשונה בגמר יורו 2024 ונאלץ לעזוב את המשחק בהפסקה, רבים מאוהדי ספרד נותרו פסימיים. הרי מדובר בשחקן קריטי במערך, זה שמחזיק את מרכז המגרש, זה שפפ גווארדיולה לא מדמיין את מנצ'סטר סיטי בלעדיו. למרות זאת, התברר כי החששות היו מיותרים. מרטין סובימנדי נכנס למשבצת של הכוכב המועמד לכדור הזהב, ועשה את העבודה שלו ביעילות ובשקט תעשייתי. תכלס, בקושי אפשר היה להרגיש בהבדל.
אף שחקן ריאל סוסיאדד לא היה בהרכב אלופת אירופה הטרייה בגרמניה, אך תרומת נציגי המועדון הבאסקי מסן סבסטיאן הייתה עצומה. מיקל מרינו הבקיע את שער הניצחון הדרמטי על המנשאפט ברבע הגמר, מיקל אוירסבאל כבש את שער הניצחון בגמר באופן לא פחות דרמטי. מטבע הדברים, הם גרפו את הכותרות, כי התקשורת עוסקת קודם כל במי ששם את הכדורים ברשת.
בהתחשב בחיוניות העמדה שלו, ניתן לומר שההשפעה של סובימנדי אינה הייתה פחותה. בלעדיו, לא הייתה מצליחה ספרד להמשיך לשלוט במרכז המגרש מול האנגלים, ואז סביר כי גארת’ סאות’גייט היה חוגג את התואר ההיסטורי. אנשי מקצוע, שעקבו אחרי ההתמודדות, מבינים זאת היטב.
לכן העניין בסובימנדי גבר הקיץ, על אף שהיה מבוקש גם קודם לכן כמובן. ברצלונה ראתה בו סוג של סרחיו בוסקטס החדש וצ'אבי היה מעוניין להביאו לבירת קטלוניה, אבל למועדון אין יכולת כלכלית לבצע זאת במצבו הנוכחי. ארסנל של מיקל ארטטה, בוגר סוסיאדד בעצמו, קושרה אליו בתדירות גבוהה במהלך האביב, אך בסופו של דבר העדיפה למקד את המאמצים במרינו. אחרי ההצגה בגמר, הקבוצה שהלכה בכל הכוח על סובמינדי הייתה ליברפול, ובתחילת אוגוסט דיווחו כלי התקשורת בממלכה בגאווה כי העסקה קרובה מתמיד.
למעשה, ניתן היה להשאיר את הבאסקים מחוץ למשא ומתן. בחוזהו של הקשר סעיף שחרור נוח יחסית בגובה 60 מיליון יורו, והאדומים היו רק צריכים להגיע להסכמה עם הכוכב עצמו. וכאן, למרות כל האופטימיות המוגזמת, ציפתה להם אכזבה. המאמן החדש ארנה סלוט עשה את המקסימום על מנת לשכנע את השחקן להגיע לאנפילד, אך הוא ויתר על ההזדמנות וביטל את הכל. בגיל 25, הוא העדיף העדיף להישאר בסן סבסטיאן וקבע נחרצות – בית לא עוזבים.
אסייר יראמנדי, שכיכב עד לא מכבר בקישור ריאל סוסיאדד, מבין את המניעים. "ריאל סוסיאדד זה לא סתם מועדון. זו משפחה. ראיתי שחקנים שעוזבים ועשיתי את זה בעצמי, אבל עושים את זה בעצב כי תחושת השייכות חזקה מאוד".
זה נכון במיוחד לגבי סובימנדי, כי הוא נולד בסן סבסטיאן, אהב את סוסיאדד מאז שהוא זוכר את עצמו, הצטרף לאקדמיה שלה בגיל 12 ובילה בה מעשית את כל חייו. החיבור עם היציעים חזק במיוחד, וכך גם החיבור עם חבריו לקבוצה, ועם המאמן אימנול אלגואסיל. מובן שיש כמיהה לקידום מקצועי וליברפול הציעה אתגר חדש ושונה, אך מבחינה רגשית זה עדיין לא היה מספיק.
ויש גם גרסה נוספת להתפתחות העלילה. היא לא פוסלת בשום אופן את המניעים הבסיסיים, אבל מוסיפה אליהם מימד נוסף – הרצון להתאחד עם צ'אבי אלונסו. עבור סובימנדי אין דמות חשובה יותר, ביותר ממובן אחד.
הקשר המיתולוגי היה המודל האולטימטיבי שלו לחיקוי, הוא גדל בסוסיאדד, שיחק בעמדה דומה והתכונות שלהם דומות, אם כי סובימנדי בכל זאת לא מסוגל לשלוח מסירות ארוכות באיכות של אלונסו, הרי בכל תולדות הכדורגל העולמי מעטים מאוד יכולים להתקרב אליו. אלא שזה לא נגמר כאן, כי צ'אבי אלונסו גם היה המנטור שהאמין בו יותר מכל וסלל עבורו את הדרך להכרה.
כאשר למד באקדמיה, לא נחשב סובימנדי לעילוי יוצא דופן. הוא מעולם לא נחשב להבטחה בקנה מידה משמעותי, בקושי זומן לנבחרות הצעירות ובגיל 20 עדיין היה שחקן ספסל בקבוצת המילואים בליגה השלישית. ואז, בקיץ 2019, מונה אלונסו למאמן קבוצת המילואים המדוברת, והכל השתנה ב-180 מעלות.
סובימנדי הפך לבאנקר בהרכב, זכה לאשראי בלתי מוגבל מהבוס, הוכיח את עצמו מעל ומעבר, וכבר בשלהי עונת 2019/2020, אחרי פגרת הקורונה המאולצת, קודם לסגל הקבוצה הבכירה. ללא צ'אבי אלונסו, ייתכן שהוא היה נעלם במעמקים ולא מגיע לטופ אף פעם.
"מרטין הוא שחקן שכל מאמן רוצה בקבוצה שלו. הוא נדיב ולא אנוכי. הוא חושב תמיד רק על הקבוצה. הוא יודע לנהל את המשחק, וגורם לשחקנים סביבו להשתפר. הוא מציע פתרונות תוך כדי תנועה. הוא קורא את המשחק נהדר, ויודע מה הוא הולך לעשות עם הכדור עוד לפני שהוא מגיע אליו. הוא מארגן את הכל. נהניתי עד הגג לעבוד איתו", אומר צ'אבי אלונסו על חניכו.
ואילו סובימנדי מעיד: "אני נרגש שיש לו דברים חיוביים לומר עלי. התקופה איתו הייתה נפלאה. מהרגע בו מונה צ'אבי אלונסו, התחלתי לשחק הרבה יותר. הוא לימד אותי המון והרגשתי שהוא מחבב אותי מאוד".
כן, היה זה החיבור המושלם, ולכן מעריכים בספרד כי שניהם ישמחו מאוד לחדש אותו. זו הסיבה בגללה דווח בגרמניה בתחילת השנה כי באיירן מינכן תציב את סובימנדי כיעד מספר אחת בשוק ההעברות במידה וצ'אבי אלונסו יתמנה למאמן באליאנץ ארנה. זה לא קרה, כידוע, כי הבאסקי הצהיר על הישארותו בלברקוזן, ועל הדרך גם ביטל את האפשרות להגיע לליברפול כיורשו של יורגן קלופ.
הסיבה המרכזית לכך היא הרצון לשמור יציבות תעסוקתית ולהמשיך לקדם את הפרויקט שהניב את האליפות ההיסטורית המזהירה בעונה שעברה, אבל לדעת רבים בספרד יש שיקול נוסף. צ'אבי אלונסו ממתין לכאורה למשרה בריאל מדריד.
קרלו אנצ'לוטי הוותיק טוען כי ימשיך סנטיאגו ברנבאו כל עוד ירצו בו, אבל ברור שהקדנציה שלו לא תימשך עוד שנים ארוכות. כאשר יעזוב האיטלקי, וזה צפוי לקרות כבר בקיץ הבא, צ'אבי אלונסו עשוי לקבל את ההצעה להחליפו – וזה התסריט המועדף עליו.
במקרה כזה, הוא ישמח לצרף אליו את סובימנדי ולנשיא פלורנטינו פרס לא תהיה כל בעיה לשלם את הסכום הנדרש על מנת להביאו לבירת ספרד. זה הקידום לו מחכה כביכול הקשר, וזה עשוי להיות המניע הנסתר מאחורי סירובו לחתום בליברפול. בגיל 25, יש לו זמן להמתין לאלטרנטיבה עדיפה.
אם מאמינים לכך, הרי שריאל מדריד היא קבוצתו העתידית, וכך צריך לראות מבחינתו את המפגש המרכזי בליגה הספרדית בשבת. ריאל סוסיאדד, שפתחה את העונה בצליעה, מארחת את האלופה, וסובימנדי יהיה במרכז העניינים בקישור. אם אכן יעזוב ב-2025, הרי שזה המשחק הביתי האחרון שלו מול הלבנים. ואמנם, הוא לא זקוק לאודישן אם צ'אבי אלונסו ירצה בו, אבל בכל מקרה לא יזיק לנצח את ריאל כדי לחזק את מניותיו.
המוטיבציה מול היריבה הגדולה תמיד בשמיים, והיא מאמירה עוד יותר לנוכח הנסיבות. סובימנדי רוצה לשמח את אוהדיו ולהצדיק את ההחלטה להישאר בבית. במאי 2023 הוא כבר ניצח את הבלאנקוס לראשונה בקריירה, כעת הוא ישמח לעשות זאת בפעם השנייה.