גאנה היא אחת הנבחרות שסיפקה הכי הרבה עניין בשלושת המונדיאלים שבהם לקחה חלק. בבכורה בגרמניה 2006 זו הייתה ההעפלה לשמינית הגמר ודגל ישראל של ג’ון פנטסיל, ובברזיל 2014 (הופעתה האחרונה במונדיאל) הנבחרת הייתה חלק משערורייה שבמסגרתה השחקנים הודיעו כי לא יעלו לשחק אלא אם יקבלו במזומן כסף שהובטח להם, במה שגרם לממשלה להוציא מטוס מיוחד לברזיל שהעביר שטרות בשווי שלושה מיליון דולר.
למרות זאת, האירוע החשוב ביותר קרה ב-2010. זה היה הרגע שבמשך 12 שנים בגאנה לא מצליחים לשכוח ורק מחכים להזדמנות להחזיר את הכבוד מאז שההגרלה בישרה כי בשלב הבתים של קטאר 2022 הכוכבים השחורים יפגשו את אורוגוואי.
למרות הטורניר המוצלח ביותר שלהם, שבו הצליחו להגיע עד לרבע הגמר, הרגע שזכור באמת מאותו הקמפיין קרה בדקה ה-120 של המשחק מול הדרום אמריקאים במאבק על חצי גמר היסטורי. את שקרה כולם זוכרים, לואיס סוארס מנע שער עם היד והורחק, אסמואה ג’יאן החמיץ מהנקודה הלבנה ואורגוואי המשיכה לניצחון בדו קרב הפנדלים והעפלה לחצי הגמר בזכות אחד האירועים הזכורים בתולדות גביעי העולם.
השתיים ייפגשו שוב במחזור האחרון של שלב הבתים השנה, במה שצפוי להיות המונדיאל האחרון של סוארס, והמטרה של הגינאים ברורה – להצליח לגמור את הטורניר של החלוץ ונבחרתו מוקדם מהצפוי ולזכות בנקמה המתוקה.
הסגל – גאנה שינתה את חוקי המשחק
הנבחרת האפריקאית מגיעה לאחר שבאליפות האחרונה ביבשת שלה הייתה כישלון חרוץ, אבל אסור להתבלבל – גאנה מציגה את אחד הסגלים החזקים ביותר ביבשת אפריקה ואם זה לא מספיק, היא החליטה לעשות מעשה ולקראת הטורניר הקרוב הביאה חיזוק.
כן, חיזוק. אמנם זה לא נחשב לדבר שרואים בכל יום, אבל מסתבר שגם ברמת הנבחרות אפשר “לשנות את החוקים” ולשפר את הסגל לקראת הטורניר הגדול מכולם. איניאקי וויליאמס (אתלטיק בילבאו) וטאריק לאמפטיי (ברייטון) קיבלו אזרחות וצפויים להשתלב ישירות ב-11, כשגם אנתוני סמניו (בריסטול סיטי) זומן. שחקן נוסף שעשוי לפתוח הוא מוחמד סאליסו, בלם סאות’המפטון, שמסיבות אישיות בחר רק בספטמבר האחרון להצטרף לראשונה לנבחרת. לאלה יש להוסיף שחקנים נוספים כמו רנספורד יבואה (המבורג) וסטפן אמברוסיוס (קרלסרואה) שקיבלו אזרחות גם הם, אך נכללו רק בסגל הרחב למונדיאל ולא ב-26 האחרונים.
החיזוק החריג הזה של גאנה שמקבלת שלושה שחקני הרכב חדשים הוא לא כל מה שהופך אותה לאחת שעשויה להפתיע בטורניר הקרוב, כשבנבחרת משחקים מספר שחקנים מצוינים מהליגות הבולטות באירופה. תומאס פארטה (ארסנל), דניאל אמארטי (לסטר), ג’ורדן איוו (קריסטאל פאלאס) מגיעים מהפרמייר ליג, ואליהם מצטרפים האח אנדרה איוו (אל-סד), מוחמד קודוס (אייאקס), דניאל קופי קיירה (פרייבורג), אלכסנדר דיקו (שטרסבורג), קמאלדין סולמאנה (ראן), סאליס סאמד (לאנס), ג’וסף איידו (סלטה ויגו) ועוד רבים נוספים.
החבורה המוכשרת הזו יכולה לעשות דברים מאוד מעניינים יחד עם החיזוק החדש שהופך את התחרות על המקום ב-11 לגדולה בהרבה. ההרכב הצפוי הוא במערך של 4-5-1, כלומר שני קשרי אמצע, קשר התקפי, שני שחקני כנף וחלוץ יחד עם רביעיית הגנה, במה שעשוי להביא לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר את כוכבי הקבוצה. רוב הציפיות תלויות ביכולת של פארטה וקודוס לנהל את המשחק מהאמצע, כששחקן אייאקס יעשה זאת מעמדת הקשר ההתקפי.
הרכב אפשרי: לאוורנס אטי זיגי, טאריק לאמפטיי, דניאל אמארטי (אלכסנדר דיקו), מוחמד סאליסו, באבא רחמן, תומאס פארטה, סאליס סאמד, ג’ורדן איוו, אנדרה איוו, מוחמד קודוס ואיניאקי וויליאמס.
חכם, כשרוני, קשה להשגה ושאינו יודע להיפצע
אם התורה דיברה כנגד ארבעה בנים, מצבה של נבחרת הכוכבים השחורים די דומה. לגאנה יש סגל עמוק, אך עושה רושם שהיכולת שלה להשאיר חותם בטורניר תקום או תיפול על ארבעה שחקנים מרכזיים.
חכם, מה הוא אומר? תומאס פארטה צפוי וחייב להיות האיש המרכזי בהצגה של הנבחרת. הקשר של ארסנל נחשב במשך שנים לשחקן איכותי, אך בשנתיים האחרונות כבר נראה שהתחיל למצב את עצמו בשורה הראשונה של קשרי האמצע בעולם בזכות חכמת המשחק יוצאת הדופן שלו.
פארטה הגיע לתותחנים כדי לפתור את הבעיה ארוכת השנים שיש להם במרכז השדה והביא איתו רוחות של שינוי. עושה רושם שככל שהקשר מתרגל לפרמייר ליג ומשתפר במשחק שלו, ככה ארסנל נראית יותר טוב ועולה במעלי הטבלה.
בעונה החולפת ניתן היה לראות את הפער המשמעותי שנוצר בארסנל איתו ובלעדיו. כשפארטה שיחק, התותחנים צברו בממוצע 2.08 נקודות למשחק לעומת 1.35 כשנעדר בעקבות פציעות. כששיחק הלונדונים עשו הכל בממוצע יותר טוב, הם כבשו יותר (1.79 למשחק מול 1.28 למשחק), ספגו פחות (1.04 למשחק מול 1.64 למשחק) ושמרו על יותר שערים נקיים (שער נקי כל שבעה משחקים לעומת שער נקי כמעט כל שני משחקים).
התרומה שלו מגיעה בכל אספקט של המשחק. הקשר מתקל נהדר, מניע כדור בחכמה, מוסר בחסד ואפילו יודע לשגר בעיטות מחוץ לרחבה כפי שעשה נגד טוטנהאם בדרבי. עכשיו יהיה עליו לנהל את נבחרת גאנה ולעזור לה לעשות את קפיצת המדרגה, בדיוק כפי שעשה בארסנל.
כשרוני, מה הוא אומר? רגע אחרי שחווה עונת פריחה בנורדסלנד הדנית וכמה ימים לפני יום הולדתו ה-20, מוחמד קודוס קיבל את ההזדמנות הגדולה שלו בקיץ 2020 עם מעבר בסכום שהוערך בכתשעה מיליון אירו לאייאקס הגדולה.
ההתחלה לא הייתה כפי שיכל לקוות. הקשר ההתקפי שיחק לסירוגין בעונתו הראשונה והצליח להיות מעורב במספר שערים, אך הירידה הגדולה באמת הגיעה בעונה לאחר מכן. ב-2021/22 קודוס קיבל 411 דקות ליגה בלבד במשך כל העונה, הבקיע רק שער אחד בכל המסגרות, ואם זה לא הספיק הוא אף ירד למספר משחקים בקבוצה עד גיל 21.
אם הקשיים הללו יכלו לגרום לאנשים מסוימים לברוח, את הגינאי הצעיר הם רק דרבנו והוא הגיע לעונת 2022/23 בענק ומתפוצץ עד כה בליגה ההולנדית ובליגת האלופות.
בהולנד הוא כבר עם חמישה שערים ב-12 הופעות, כשלהם הוא מוסיף ארבעה שערים ושני בישולים בשישה משחקים בשלב הבתים של ליגת האלופות. הוא הפך במהרה לאחד השחקנים החשובים בסגל של הקבוצה מאמסטרדם.
נראה שקודוס עשה את הפריצה שלו בדיוק ברגע הנכון כדי לקבל את המושכות בחלק היצירתי של ההתקפה לקראת המונדיאל. בכל מה שקשור להגעה למצבים ויצירתם, הקשר ההתקפי יצטרך לספק את הסחורה ולהראות שהזמן שלו הגיע כבר עכשיו.
קשה להשגה, מה הוא אומר? סיפורו של מוחמד סאליסו הוא לא סיפור רגיל. עבור רוב השחקנים ייצוג הנבחרת הלאומית נחשב לכבוד עצום, משהו שרבים מוכנים לוותר על המון בעבורו. לא חסרים סיפורים על שחקנים שעשו כל מה שצריך כדי להגיע מוכנים לטורנירים החשובים, אפילו אם זה לפעמים מתנגש עם הרצונות של הקבוצות שמשלמות להם משכורת.
הבלם מצידו ראה את הדברים קצת אחרת. סאליסו נמנע לאורך הקריירה שלו מזימון בטענה שהוא “רוצה להתמקד בקריירת הקבוצות” שלו, אך כעת החליט להגיע סוף סוף לנבחרת. הבלם הספיק לערוך את הופעת הבכורה שלו בספטמבר האחרון, שם גרם להתלהבות גדולה מהיכולת שהציג כמחליף במפגש מול ברזיל.
סאליסו בן ה-23 כבר מיתג את עצמו כבלם לגיטימי בפרמייר ליג כשהוא פותח עונה שלישית באנגליה ושנייה שבה הוא שחקן פותח בהרכב של סאות’המפטון. יחד עם חבריו מהפרמייר ליג, אמארטי ולאמפטיי, הוא יצטרך לעזור לייצב את ההגנה ולאפשר לחלק ההתקפי האיכותי לסחוב את הכוכבים השחורים קדימה.
שאינו יודע להיפצע, מה הוא אומר? אחד הסיפורים היותר מעניינים שקיימים בכדורגל העולמי היום הוא של חלוצה החדש של הנבחרת ושחקן אתלטיק בילבאו, איניאקי וויליאמס.
החלוץ נולד להורים מהגרים מגאנה בעיר בילבאו בספרד, אך הזהות שלו תמיד הייתה ברורה. בבילבאו משחקים רק שחקנים ממוצע באסקי מאז שהוקם המועדון, ו-וויליאמס שהגיע ב-2015 הפך במהרה לסמל במועדון ואחד השחקנים שהכי מזוהים איתו ועם הזהות הבאסקית.
איניאקי הוא אחד שלא מוותר. החלוץ שיחק בכל משחק ליגה של בילבאו מאז אפריל 2016 – יותר משש וחצי שנים – ומחזיק בשיא ההופעות הרצופות בליגה שעדיין ממשיך להיספר עם כתיבת שורות אלה.
למרות זאת, ספרד הצליחה לשבור את החלוץ שלא קיבל הזדמנות אמיתית פעם אחר פעם והחליט כי מעבר לגאווה הספרדית-באסקית, יש מקום גם למורשת של הוריו, ובקיץ הצטרף לגאנה לקראת המונדיאל הקרוב.
מה שעוד יותר מדהים בסיפור המשפחתי הוא אחיו הצעיר ניקו, גם הוא שחקנה של בילבאו, שזומן בנבחרת ספרד למונדיאל ובכך ההורים של השניים יצטרכו לעודד שתי נבחרות שונות. איניאקי וויליאמס הבין שזה הרגע שלו לפרוח גם ברמה הלאומית והוא יהיה האיש המרכזי שיידרש לכבוש את השערים ולהביא את הניסיון שלו בטורניר שבו אין מקום לטעויות.
הרביעייה הזו היה המפתח להצלחה של גאנה בטורניר, אם זה בהגנה, בקישור, ביצירתיות ובסיומת, כשבית שמכיל את פורטוגל, דרום קוריאה ואורוגוואי לא יעשה להם חיים קלים. כעת, כשהם נראים מוכנים מתמיד לדבר האמיתי, הכוכבים השחורים יוצאים לדרך ומקווים שהכול יוביל בסוף להעפלה לפחות לשמינית הגמר ולנקמה מתוקה באורוגוואי.