בכדורגל אנחנו אוהבים להשוות. ההוא יהיה היורש של ליאו מסי וזה כריסטיאנו רונאלדו הבא, הכול נמדד ביחס למה שאנחנו כבר מכירים. זה בדיוק מה שקרה בגרמניה בקיץ 2020, אחרי שבאיירן מינכן השלימה זכייה בטרבל מרהיב, כשלכולם היה ברור שיוזואה קימיך הוא ”היורש של פיליפ לאם”. הכלבויניק החדש, אחד השחקנים האהובים על פפ גווארדיולה אי פעם, ששיחק בעמדת המגן הימני, הקשר האחורי והמרכזי ואפילו לעיתים כבלם.
קימיך ירש את המקום של לאם בנבחרת אחרי מונדיאל 2014. הטורניר ההוא בברזיל היה פסגת תור הזהב של הכדורגל הגרמני ושיאו של התהליך, שהתחיל ב-2006. אבל הוא גם היה תחילת הסוף וקימיך לרוע מזלו הפך לפנים של תקופת המעבר. יורו 2016 עוד היה סביר, אבל המונדיאלים ברוסיה וקטאר והיורו הקודם באמצע היו ביזיון אחד גדול. כדורגל רע, תוצאות מזעזעות ושתי הדחות כבר בשלב הבתים, לא משהו לספר עליו לנכדים.
רגע השפל הגדול בקטאר
אחת הסצנות המפורסמות ביותר מגביע העולם ב-2022 היא של קימיך נכנס לחדר ההלבשה אחרי ההדחה ומטיח בזעם בקבוק על הרצפה. בעוד בבאיירן ההצלחות והתארים זרמו, בנבחרת “היורש של לאם” הפך בעיני רבים לסמל הקריסה. לא שהוא היה גרוע ואי אפשר להאשים אותו באופן ישיר בהפסדים ובהדחות, אבל המנהיגות לא הייתה שם וכשלא הולך, האשמה מופנית קודם כל למי שהכי מצפים ממנו. קימיך היה כמו חיקוי דל של עצמו.
קימיך היה מרוסק אחרי ההדחה בקטאר, הוא מירר בבכי וראה בעצמו אחראי בלעדי לכישלון. “עד שהגעתי ב-2016 הנבחרת הייתה תמיד מגיעה לחצי הגמר, מאז עפנו פעמיים בבתים”, אמר אחרי המשחק מול קוסטה ריקה. “להיות מקושר לכישלון זה דבר שאני חושש ממנו. לא הצלחתי לעזור לנבחרת, אנחנו חוזרים הביתה ואני מפחד ליפול לבור. זה היום הגרוע בקריירה, אני מתחיל לחשוב שהכישלונות האלה קשורים אליי”. מצבו הנפשי היה רעוע.
אם לא די במשבר הקשה שספג אחרי ההתרסקות במונדיאל, גם בבאיירן הדברים התחילו להתפרק מבחינתו. המאמן יוליאן נגלסמן שראה בו כאיש אמונו בחדר ההלבשה פוטר במפתיע אחרי הפסד ללברקוזן ובמקומו מונה תומאס טוכל, שמהרגע הראשון לא שידר איתו על אותו גל. קימיך תופקד כקשר האחורי והמאמן לא הפסיק לדבר על הצורך הדחוף ב-”6 אמיתי” ובקיץ ניסה לדחוף להחתמת אחד כזה. שעון החול של קימיך במינכן התהפך.
אחרי הטרבל ההוא ב-2020 כל הסופרלטיבים דיברו בעד עצמם. קרל היינץ רומיניגה הצהיר ש”הוא כדורגלן מושלם” ואמר עליו במהלך העונה ההיא: “אין לי ספק שקימיך יהיה הקפטן של באיירן ושל הנבחרת”. אולם העונה החולפת הייתה רעה מאוד מבחינת קימיך גם ברמה המקצועית, באיירן צלעה בליגה וגם סיימה רק במקום השלישי והיחסים הרעים עם טוכל הלכו והחמירו מרגע לרגע. עד כדי כך שבגרמניה תהו האם לקימיך יהיה מקום בהרכב ביורו.
בפברואר לאם עצמו טען ש”קימיך צריך לעזוב את גרמניה כדי להתפתח”. הרצון של ברצלונה התחיל להפוך לקונקרטי ומשחקן, שבקיץ 2020 באיירן רצתה להחתים לכל החיים, הוא הפך לראשון שעומד על המדף. אלא שדווקא אז הגיע המפנה. ברמה המנטלית ההודעה על עזיבתו של טוכל גרמה לשיפור דרסטי אצל שחקנים רבים ביניהם קימיך וברמה המקצועית, מכת פציעות חמורה בעמדות המגנים החזירה אותו למקורות והוא שוב תופקד כמגן ימני.
מגן ימני או קשר אחורי?
לאורך כל הקריירה של קימיך מרחפת השאלה מה העמדה הטובה ביותר שלו. כמו לאם הוא התחיל כמגן ימני ועבר בהמשך להיות קשר אחורי, אם תשאלו אותו מרכז השדה זה המקום האהוב עליו, אבל היכולת על המגרש תעיד שאת היכולת הטובה ביותר הוא מפגין בצד ימין של ההגנה. בראיון שהעניק ממש לפני היורו הוא התייחס לכך: “העמדה האהובה עליי היא בקישור, אך כל הדיון הזה על התפקיד הגיע מבחוץ, כאילו מישהו רוצה לייצר אי שקט”.
קימיך נשאל האם הוא רואה בהעברתו לעמדת המגן פיחות במעמד והשיב: “אני אוהב לשחק בשתי העמדות, אמרתי את זה יותר מפעם אחת. השינוי לא השפיע על המנטליות, התשוקה או הגישה שלי. מגן ימני זו עמדה מרגשת, לרוב אתה מול כוכבי היריבה כמו ויניסיוס או קיליאן אמבפה. אני אוהב לקחת אחריות, אבל כן, יכול להיות שתשומת הלב קצת פחות מתמקדת בי ואולי זה בעצם טוב בשבילי. היה הרבה רעש לאחרונה, עכשיו קצת יותר רגוע”.
מהעמדה הזו קימיך בישל לקינגסלי קומאן בגמר ליגת האלופות ומהעמדה הזו הוא כבש מול ארסנל ברבע הגמר העונה, המשחק הטוב ביותר שלו בתקופה האחרונה. גם מול ריאל מדריד הוא תפקד מעולה ובמשחקי ההכנה לקראת היורו נגלסמן בחר להמשיך במגמה גם בנבחרת, כשפתח כך והיה מצוין מול צרפת, משחק בו גרמניה סוף סוף ניצחה “נבחרת גדולה”. קימיך לא מסתיר כאמור את הרצון שלו להיות בקישור, אך שוב הוכח שמקומו כמגן ימני.
אגב, מיכאל רשקה, לשעבר המנהל הטכני של באיירן, טען שמקומו של קימיך כקשר מרכזי: “אני לחלוטין מאמין בג’ו כמגן ימני, אבל אפילו יותר בתור מספר 8 במרכז השדה. מספיק רק לראות את רשימת המועדונים שמעוניינים בו, במקום באיירן הייתי עושה כל שביכולתי כדי להאריך את חוזהו”. לפי ‘סקיי גרמניה’ קימיך לא יחתום על חוזה חדש ויימכר או שיעזוב בחינם בסיום העונה הבאה, אולם בכל מקרה ינהל שיחות עם המועדון רק אחרי היורו.
טורניר הגאולה הביתי
עם המשקל הכבד מקטאר קימיך הגיע לטורניר הביתי. שוב כמגן ימני. 10 דקות מול סקוטלנד כבר הספיקו, כשהוא קיבל כדור נהדר מטוני קרוס, הרים את הראש ומצא את פלוריאן וירץ חופשי על ה-16 כדי לקבוע 0:1. המדינה רעדה ומשם הנבחרת רקדה על הדשא, יחד עם קימיך, בדרך ל-1:5. הוא כיכב גם ב-0:2 על הונגריה שם הציל כדור מקו השער ויצר שמונה הזדמנויות במשחק הפתוח, יותר מכל שחקן אחר ביורו. לפחות לעת עתה, הגאולה הגיעה.
בגיל 29 קימיך סוף סוף הצליח להביא את עצמו לגדולה גם בנבחרת. בשני משחקים הוא פתר את כל סימני השאלה והופיע בענק במעמד הכי חשוב שיכול להיות – אליפות אירופה בבית. החלום שלו הוא עדיין לשחק בקישור ואולי כדי לעשות זאת הוא יצטרך לעזוב את באיירן בקיץ, אבל בינתיים, כמגן ימני, הוא רוצה לחתום זכייה שתהיה הגאולה האמיתית שלו. הערב (ראשון) ב-22:00 מול שווייץ הוא ינסה להוכיח שוב: אני כבר לא הלוזר שחשבתם.