ססק פברגאס שאף כבר מזמן לשחק באיטליה. הקשר הקטלוני ניהל משא ומתן עם מילאן עוד בהיותו שחקן צ'לסי, ולא היה רחוק ממעבר לסן סירו כאשר עזב את הכחולים בינואר 2019. אז הוא גם בחן את האופציה להגיע לנאפולי של קרלו אנצ'לוטי. בסופו של דבר, הועדפה האופציה של מונאקו, אבל השאיפה לא נשכחה.
כיום, כשהוא בן 35, בתום עונה שלמה בה היה בעיקר פצוע ורשם שתי הופעות בלבד כמחליף בליגה הצרפתית אי שם באוגוסט, כבר אין לו מקום בליגה הבכירה, ויש הגורסים כי היה עדיף לפרוש. ואולם, כוכב ארסנל וברצלונה לשעבר לא ממהר לתלות את הנעליים, וכך נולדה אחת ההחתמות המיוחדות של הקיץ. פברגאס הגיע לקומו שסיימה בעונה החולפת במקום ה-13 בליגה השנייה. איך זה ייתכן? ובכן, יש לא מעט הגיון מאחורי המהלך.
לשם התחלה, כדאי להבין מי זאת קומו. המועדון מעיר התיירות הציורית על שפת האגם המפורסם בצפון איטליה אמנם לא ידע הישגים רבים, אבל יש לו מורשת עשירה למדי, ובעברו 14 עונות בליגה הבכירה. מרקו סימונה, לימים חלוץ מילאן, פאריס סן ז'רמן ומונאקו, התחיל בה את הקריירה בשנות ה-80', אז גם פיאר את מדיה הברזילאי הנפלא דירסאו. בניטו קרבונה היצירתי היה הכוכב שלה כאשר קומו ירדה בפעם האחרונה מהסרייה א' ב-2003, ומאז עבר המועדון שתי פשיטות רגל.
האוהדים המסורים לא נטשו את הקבוצה, אבל החיים לא היו פשוטים כלל, וכאשר הוקמה קומו מחדש ב-2017 היא עברה תקופה קצרה וביזארית במהלכה הועברה הבעלות לאשתו של הקשר הגאנאי מייקל אסיין. הניסיון הזה כשל, ההתאחדות העבירה את המועדון לליגה הרביעית, אבל ב-2019 חל המפנה הגדול כאשר דווקא האינדונזים זיהו את הפוטנציאל של הכדורגל באזור המתויר. הקונצרן ג'ארום, שעוסק בעיקר בעסקי טבק וסיגריות, רכש את קומו באמצעות חברת בת אנגלית, והצעד הראשון שלהם היה למנות את דניס וייז ליועץ מיוחד.
קפטן העבר של צ'לסי, שהוגדר כווינר בלתי נלאה על ידי הבוסים, קצת הלך לאיבוד במולדתו אחרי קדנציה סוערת כמנהל הספורטיבי של ניוקאסל ב-2008. בצפון איטליה הוא ניגש למשימה בחדווה, ותוך חודשים ספורים הצליחה קומו לטפס לליגה השלישית. בעיצומה של עונת 2020/21, אשר הסתיימה בעליה דרמטית ומרגשת לליגה השנייה, מונה וייז ליו"ר ולמנהל הספורטיבי, והוא מרכז את כל הפעילות של המועדון. המטרה המוצהרת היא לחזור לליגה הבכירה, מבלי לפזר כספים בראוותנות ולחרוג ממסגרת התקציב. העונה שעברה הוקדשה להתבססות, ועכשיו מתכננת קומו להסתער ברצינות על הצמרת הגבוהה. כאן בדיוק נכנס לתמונה פברגאס.
טרם ברור אם יוכל הקטלוני לתרום על המגרש על בסיס קבוע, אבל שמו הולך לפניו, והוא מקדם את הפרויקט מאוד מהרגע בו הוכרז על הגעתו. ססק הוא השחקן המפורסם ביותר של הקבוצה בפער ניכר במילניום הנוכחי, והוא שם את קומו על המפה. בזכותו, יהיה קל הרבה יותר לגייס שחקנים מבטיחים בחודש שנותר עד לסגירת חלון ההעברות, והאמונה בכוונות לשוב לטופ תהיה גדולה הרבה יותר. פברגאס לא רק הצטרף כשחקן, אלא אף רכש מניות מהמועדון, כלומר הפך לסוג של בעלים חלקי. "אני מאמין בקומו, ורוצה להיות כאן לשנים ארוכות", הוא הכריז. "ססק מאמין בשאיפות שלנו בטווח הארוך", הסביר וייז.
קומו היא מקום נפלא להתגורר בו מכל הבחינות, ולכן לא היה לפברגאס קשה במיוחד לעזוב את החיים במונאקו לטובתה. אולי הוא קצת מגזים באומרו כי מדובר ב"אחד האתגרים החשובים ביותר בקריירה" שלו, אבל בנוסף לאפשרות להמשיך לשחק ללא לחצים מיותרים הוא ינצל את השהות באיטליה כדי ללמוד במדינה שהצמיחה מאמני צמרת כה רבים. אחרי שעבד עם אנטוניו קונטה בסטמפורד ברידג', מבין ססק עוד יותר עד כמה בית הספר האיטלקי לאימון מצוין. הוא לא הסתיר אף פעם את כמיהתו להפוך למאמן מיד אחרי שיפרוש, ובקומו הוא מתכוון לקבל שיעורים מעשיים לקראת ההסבה. כשהוא יושב על שפת האגם, הדגיש הקשר כבר עכשיו: "אשמח מאוד לחזור לפרמייר ליג כמנג'ר. אני לא רואה סיבה שזה לא יקרה".
ייתכן שהוא עלול לסכן אפילו את האיש הנוכחי על הקווים, אם משהו ישתבש מאוד במהלך העונה הקרובה. ג'אקומו גאטוסו (ולא, אין שום קשר לג'נארו גאטוסו, אם תהיתם) הוא אליל מקומי – יליד קומו שעבר שלוש קדנציות בקבוצה כשחקן, הדריך אותה אחרי פשיטת הרגל הראשונה, וחזר ב-2020 כדי להחזירה לליגה השנייה. באופן טבעי, מעמדו נחשב לאיתן מאוד עד כה, אבל המקצוע הזה אכזרי, ואם תיקלע קומו למאבקי תחתית, ייתכן שווייז יתפתה לנסות את פברגאס כמאמן-שחקן. הם מגבשים כבר עכשיו סוג של "כוח צ'לסי" בהובלת המועדון, גם אם לא שיחקו, כמובן, מעולם ביחד.
ההגעה של פברגאס מצוינת גם לליגה האיטלקית השנייה באופן כללי. ג'אנלואיג'י בופון עשה לה שירות נהדר כאשר עשה לפני שנה קאמבק לפארמה בחלוף שני עשורים, במטרה להחזיר את קבוצת נעוריו למקומו הטבעי. הוא אמנם ממש לא הצליח בעונה החולפת, אבל פארמה תנסה לתקן את המעוות ב-2022/23, והקרב עשוי להיות מרתק גם בעקבות ירידתן של קבוצות מסורתיות כמו גנואה וקליארי. כעת מצטרף גם פברגאס לחגיגה התקשורתית סביב הליגה, וכך היא תמשוך תשומת לב לא מבוטלת גם בספרד.
בגיל 18, כבש פברגאס מול השוער האגדי בניצחון 0:2 על יובנטוס ברבע גמר ליגת האלופות, בדרך להעפלה לגמר ב-2006. הוא הכניע אותו בדו קרב פנדלים כאשר ספרד הדיחה את איטליה ברבע גמר יורו 2008, ומצא את הרשת של בופון גם ב-0:4 בגמר יורו 2012. היריבות הזו העתיקה, ומרגישה כאילו נקלחה מתקופה אחרת, אבל עכשיו היא ממשיכה על במה אחרת לגמרי. לא רק קומו ופארמה ירוויחו מכך.
"אני רוצה לכבוש שוב מול בופון", הצהיר ססק במסיבת העיתונאים הראשונה. "יהיה תענוג לפגוש אותך שוב על המגרש. ברוך הבא לאיטליה, אלוף. אחכה לך בזרועות פתוחות, ונראה אם תצליח להבקיע מולי", השיב ג'יג'י בטוויטר. יהיה כיף, ואם אתם מבקרים באזור האגמים באיטליה, תהיה לכם סיבה נוספת לקפוץ לאיצטדיון המיושן של קומו, שנבנה ב-1927 לפי דרישתו של בניטו מוסוליני, ופורח כיום מחדש בזכות חברת סיגריות אינדונזית.