בדקה ה-86 הושלם אתמול המהפך. אוניון ברלין פיגרה מול בורוסיה מנשנגלדבאך במשך רוב המשחק, אבל לחצה על הדוושה לקראת הסיום. קווין ברנס המחליף השווה בנגיחה ל-1:1, ואז בא כריסטופר טרימל, שעלה אף הוא כמחליף, ונגח את שער היתרון. פרץ השמחה האדיר נקטע לפתע כאשר ה-VAR התערב וקבע כי הסקורר האוסטרי היה בנבדל, והקהל נכנס להלם.
בעצם, קצת מוזר שיש בכלל VAR במגרש הזה, הנושא את השם המיוחד – האצטדיון ליד בית היערן הישן. לא רק בית היערן ישן – כל המקום הזה מרגיש עתיק מאוד, ולא ברור אם לטכנולוגיה המודרנית בכלל מותר להיכנס לכאן. איך מצלמות יכולות לקבוע משהו, אם עדיין אין כאן, ואף פעם לא יהיה לוח תוצאות אלקטרוני.
במקום זאת, בחור בעל מימדי גוף עצומים אחראי על סימן התוצאה באמצעות החלפת לוחות עץ גדולים. אז אתמול סידר לו ה-VAR משימה עצובה ומתסכלת במיוחד. הוא היה צריך להוריד את הספרה 2 שסימנה את מספר השערים שכבשה אוניון, ולהחזיר במקומה שוב את הספרה 1.
אבל מה אתם יודעים! עמוק בזמן פציעות הופיעה שוב הספרה מספר 2. הגבהה אחרונה בהחלט לרחבה של גלדבאך הסתיימה בנגיחה מדויקת נוספת, הפעם של הבלם ההולנדי החדש דניליו דוחי, והמארחת ניצחה בכל זאת 1:2 כדי לשמור על מקומה בפסגת הטבלה, לפני באיירן מינכן. זו לא טעות – החבורה הצנועה והאלמונית הזו מקדימה את אלופת גרמניה הנצחית גם בתום המחזור ה-12, וזה כבר לא מרגיש כמו בדיחה מטופשת. איכשהו, אוניון מצליחה לשמור על יציבות, ואפילו הפסד לבוכום מהתחתית בשבוע שעבר לא הוריד אותה מהפסים הנכונים. היא עדיין מובילה את הבונדסליגה, והאוהדים מתקשים מאוד להאמין למראה עיניהם. יהיה זה אנדרסטייטמט של העשור לומר שהם לא ממש ציפו לכך.
רק לפני שנתיים וחצי היו האוהדים האלה המומים כאשר קבוצתם עלתה לראשונה בתולדותיה לליגה הבכירה. הם ידעו ימים קשים מאוד, זוכרים את הירידה הטראומתית לליגה הרביעית ב-2005, ובאופן כללי לרגילים לסבול למען המועדון שנמצא בבעלותם. למעשה, זה מה שמגדיר אותם, והם עשו מעל ומעבר על מנת לשמור עליו כנגד כל הסיכויים.
כאשר נקלעה הקבוצה למשבר כלכלי שאיים על עתידה והייתה חייבת לשלם מיידית להתאחדות 1.5 מיליון אירו, הלכו האוהדים לתרום דם והעבירו את הכסף שקיבלו לאוניון. כאשר האצטדיון הגיע למצב בלתי נסבל והחל להתפרק, הם שיפצו אותו במו ידיהם. אלפים הגיעו בבקרים לפני העבודה, וגם בערבים ובלילות – והגאווה שלהם התעצמה. איפה יש עוד מועדון אשר אוהדיו יכולים לומר שבנו את האצטדיון בעצמם?
אז תמיד היה להם אופי מיוחד, אבל לאופי הזה היו סממנים של לוזריות, ובאופן די מעוות התגאה הקהל אפילו בזה. האם אמנם הפסידו, אבל עשו זאת ביחד – והקפידו לעמוד מאחורי ההנהלה והשחקנים ולתמוך בהם. כיצד מתמודדים עם הצלחה? העליה ההיסטורית ב-2020 העמידה את הקהל בפני סוגיה לא מוכרת, והיו שחששו מאובדן הזהות של אוניון דווקא בשל הצטרפותה לבונדסליגה.
לפתע, ברחבי גרמניה ואף מחוצה לה החלו להתפרסם כתבות על פועלם, והם לא הבינו למה הפרסום הזה נחוץ. חובבי כדורגל נייטרליים אף באו והתעניינו באצטדיון ליד בית היערן הישן. הם רצו לקנות כרטיסים, להיכנס ולחוש את האווירה המיוחדת. האוהדים האמיתיים הביטו עליהם בסלידה. הם ממש לא השתוקקו להתחלק במועדון שלהם עם זרים. זה לא יעד תיירותי כמו קאמפ נואו.
ובכן, הם נאלצו ללמוד להתמודד עם הצלחה, כי הנסיקה רק המשיכה. בעונת הבכורה בבונדסליגה סיימה אוניון במקום השביעי עם 50 נקודות והעפילה לקונפרנס ליג, שם פגשה בין היתר את מכבי חיפה בשלב הבתים. בעונה שעברה היא שידרגה את המאזן ל-57 נקודות, וזה הספיק למקום החמישי, במרחק נקודה אחת בלבד מלייפציג שקיבלה את הכרטיס לליגת האלופות. והעונה זו כבר אגדה של ממש, עם דהירה חסרת מעצורים בפסגה. בתום 12 מחזורים יש לאוניון שמונה ניצחונות ושתי תוצאות תיקו שמעמידות אותה במקום הראשון עם 26 נקודות.
בקצב הזה, חלומות על צ'מפיונס כבר לא נתפסים כאבסורדיים, והאוהדים שינו את הדרך בה הם רואים את מועדונם האהוב. הם כבר לא לוזרים, אלא מסתכלים על כל יריבה ללא רגשי נחיתות, ואפילו באיירן מינכן יצאה מהביקור ליד בית היערן הישן עם 1:1 בלבד בתחילת ספטמבר – ועוד אמרה תודה. "הם שיחקו בדיוק בסגנון שהפך אותם למה שהם והביא להם כל כך הרבה כבוד. גם אני אוהד אוניון עכשיו", הצהיר אז תומאס מולר, בעוד מנואל נוייר טען: "לא פגשנו יריבה עוצמתית יותר העונה". לפני כן, הספיקה אוניון לנצח את לייפציג, לאחר מכן פירקה גם את דורטמונד, ונראה כי היא יודעת להתעלות אל מול האתגרים הגדולים ביותר. יש לה שיטה שעובדת, והיא מנצלת אותה היטב.
כיצד נבנו היסודות האלה? זה התחיל ב-2017, אז גויס כסקאוט ראשי אוליבר רונרט, שעבד בעבר במשך עשור באקדמיה של שאלקה ופוטר ממנה בצעד שערורייתי. במהרה, קודם רונרט לתפקיד המנהל הספורטיבי של אוניון, והיה אחראי על הבאתו ב-2018 של המאמן השווייצרי אורס פישר – האיש שזכה בשתי אליפויות עם באזל, אך לא היסס לחתום בקבוצה צנועה מהליגה הגרמנית השנייה.
"זו הברקה מדהימה, כי אורס מתאים לאוניון כמו כפפה ליד", העיד לימים אליל היציעים לשעבר טורסטן מאטושקה, והחיבור הזה באמת חלומי ביותר. רונרט ופישר עובדים בהרמוניה מוחלטת, ומתייעצים על כל מהלך. הם רגילים למכור לא מעט שחקנים מובילים, אבל שומרים על שלד מסוים ומתמחים בגיוס כדורגלנים אלמונים שניתן להשביח אותם. בהיעדר אקדמיה, זו הדרך של אוניון להרוויח, ועל הדרך התברר שכל החלקים של הפאזל נופלים במקום הנכון.
המטרה המוגדרת בתחילת כל עונה מאז העליה היא להישאר בליגה – לא יותר. ההעפלה לאירופה במשך שנתיים רצופות היוותה בונוס לא צפוי, וגם לקראת העונה הנוכחית אמר פישר שהוא ישמח אם אוניון תשרוד. יכולתו למצות את הפוטנציאל של חניכיו עד תום לא פחות ממדהימה, והוא נעזר העונה גם במנה גדושה של מזל. אחוז ניצול ההזדמנויות של אוניון גבוה במיוחד, בעוד היריבות מחמיצות מולה בסיטונות. רונרט כמעט התנצל כאשר אוניון הביסה את האקסית שלו שאלקה בגזנקירשן 1:6 באוגוסט. "זה היה אכזרי מבחינתם – בעטנו שש פעמים לשער, וכל הכדורים נכנסו", הוא אמר.
תופעה דומה התרחשה גם במשחקים אחרים, ולא פשוט להתעלם מהעובדה כי ההובלה של אוניון עלולה להיות סוג של קוריוז. יש הנזכרים במקרה ההזוי של דואיסבורג, העולה החדשה שהובילה את הבונדסליגה אחרי 22 מחזורים בעונת 1993/94 עם הפרש שערים שלילי. ההקבלה ממש לא מדויקת, ואוניון בהחלט מציגה כדורגל טוב יותר עם הפרש שערים חיובי, אבל רבים ממתינים לנפילה שלה. בסופו של דבר, הסגל שלה מתאים למרכז הטבלה, ושם היא אמורה למצוא את עצמה בסוף העונה אם הכל ילך כשורה – הרי המזל אמור להתאזן בטווח הארוך.
ואולם, מה אם זה לא יקרה? מה אם אנחנו צופים בעונה מיוחדת, בה כל הכוכבים מסתדרים בדיוק לטובתה של אוניון? מה אם היא מתעתדת לשחזר את נס לסטר מ-2016? רק משוגע יכול היה לחזות שהיא תקדים את באיירן אחרי 12 מחזורים. עכשיו נדמה שרק משוגע יכתיר אותה כאלופה, או אפילו ישלח אותה לליגת האלופות, אבל דברים הזויים קורים לפעמים, ושער הניצחון בדקה ה-97 אתמול מדגיש את זה. זו חבורה מלוכדת מאוד של שחקנים ממושמעים מאוד טקטית שעובדים אחד למען השני ומעריצים את המאמן הנפלא שלהם. יש שם משהו יוצא דופן באוויר, ואין לדעת מתי האגדה הזו תיעצר.
סביר שזה יקרה עוד לפני המונדיאל, אבל אל תמהרו להמר על דברים סבירים כשמדובר באוניון.