ביום רביעי יחזור רוברט לבנדובסקי לאצטדיון בו החל המסע שלו. שם, אל מול הקיר הצהוב של דורטמונד, הוא עשה את הכותרות הגדולות הראשונות שלו. הוא הגיע לבונדסליגה כחלוץ אלמוני למדי בן 22, ואחרי התאקלמות בהדרכתו של יורגן קלופ החל לזהור.
שם גם התרחשה ההופעה שזכורה לו במיוחד, אולי הטובה והחשובה בחייו בליגת האלופות. היה זה בחצי הגמר באפריל 2013. כולם ציפו אז לקלאסיקו בגמר בוומבלי, אבל לשתי הספרדיות ציפו יריבות גרמניות בדרך לשם. ברצלונה הובסה 4:0 בידי באיירן מינכן, אבל למחרת היו אוהדי הבלאוגרנה מאושרים כאשר הפולני הפציץ רביעיה לרשת ריאל מדריד בדרך ל-1:4 מכונן.
מבחינת הקטלונים, זה היה ונשאר ההישג החשוב ביותר של לבנדובסקי, גם אחרי שחתם בשורותיהם, אפילו אחרי הצמד בקלאסיקו האחרון. הוא מנע מז׳וזה מוריניו את הזכייה בדסימה.
בדיעבד, התברר כי החגיגות בלבן נדחו בשנה בלבד, אך עדיין הייתה לכך חשיבות כבירה. לבנדובסקי עדיין לא ידע אז שהוא יגיע לבסוף לבארסה, למרות שזו הייתה השאיפה המרכזית שלו. ב-2014, הוא עבר לבאיירן בהעברה חופשית, וכך הפך ליריב אימתני עבור דורטמונד.
26 פעמים פגש לבנדובסקי את דורטמונד, כבש בהם 27 שערים והיה בצד המנצח 19 פעמים,לעומת שישה הפסדים בלבד. אין קבוצה בתבל שספגה יותר מלבנדובסקי מאשר האקסית שלו. אפילו וולפסבורג, מולה הבקיע את החמישייה המיתולוגית תוך תשע דקות כמחליף, הוציאה במצטבר 26 כדורים מהרשת ב-26 משחקים מולו.
גם בביקור האחרון נכון לעכשיו בווסטפאלנשטדיון, בדצמבר 2021, הצטיין הכוכב עם צמד בניצחון 2:3. למרות כל המפלות הכואבות, אוהדי דורטמונד מעולם לא תיעבו את לבנדובסקי. הם השלימו עם השיקולים שלו, העריכו את הדרך המכובדת בה עזב, וישמחו לפגוש אותו שוב ביום רביעי.
אפשר לומר שהם אפילו קצת התגעגעו אליו מאז נטש את גרמניה. בעשור שחלף בדורטמונד בלעדיו, היו לו יורשים לא מעטים. זה התחיל עם צ׳ירו אימובילה שקיבל את החולצה מספר תשע ונכשל, ואז באו פייר-אמריק אובמיאנג, ארלינג הולאנד, ניקלאס פולקרוג שעשה את התפקיד בסגנון הייחודי שלו, והעונה יש סקורר חדש. גם הוא לובש תשע בצהוב-שחור, ומדגיש עד כמה זה כבוד גדול עבורו – הרי סרהו גיראסי אוהב לספר שהוא למד המון מצפיה בביצועיו של
לבנדובסקי, ושהפולני הוא מודל לחיקוי עבורו.
אז לפני שנה היה גיראסי גאה, ואפילו די המום, לשבור את השיא של לבנדובסקי. בפתיחת עונה סוערת ומטריפה במדי שטוטגרט, הוא כבש 13 שערים בשבעת המחזורים הראשונים ועקף את הפולני שהרשית 11 פעמים בשבעת המשחקים הראשונים ב-2019/20 וגם ב-2020/21.
היו אז אפילו פרשנים שהעזו לתהות אם הצרפתי-גינאי מסוגל לאיים את השיא החשוב באמת של לבנדובסקי – 41 שערים בעונת בונדסליגה. זה לא עלה בידו, כמובן, בין היתר בגלל פציעות שגרמו לו להחמיץ מספר משחקים בסתיו, והוא סיים אשתקד עם 28 כיבושים ב-28 הופעות ליגה, כסגנו של הארי קיין. אלא שגם זה מאזן נפלא בכל קנה מידה, מה גם ששטוטגט דילגה מעל באיירן ודורגה במקום השני בטבלה הסופית.
הנסיקה המטאורית של גיראסי הדהימה את האוהדים בגרמניה, כי הציפיות ממנו בקיץ 2023 היו נמוכות. אם הייתם שואלים לפני שנתיים חובב בונדסליגה ממוצע לגבי האסוציאציה הראשונה שלו עם השם גיראסי, סביר כי הוא היה מזכיר את ההחמצה האיומה שלו במדי קלן.
היה זה במשחק מול ברמן אי שם ב-2017, כאשר גיראסי הגיע לכדור רוחב מול שער ריק, פגע בו בתנועה מגושמת במיוחד וגלגל אותו החוצה למרות שהיה הרבה יותר קל להבקיע.
אפילו בערוץ יוטיוב של הליגה הגרמנית עצמה זה שווק כהחמצת העונה. גיראסי היה אז שחקן ספסל בקבוצה אומללה שירדה מהמקום האחרון, ובהמשך לא פגע ממטר אפילו בליגה השנייה. כאשר חזר לצרפת בינואר 2019, איש לא העלה בדעתו שהוא עוד ישוב – ועוד איך ישוב.
שטוטגרט הימרה עליו בהשאלה בקיץ 2022, וגם היא כמעט ירדה איתו. רק הגעתו של המאמן סבסטיאן הנס לקראת סיום העונה הצילה אותה, גם אם היא נזקקה לפלייאוף הישרדות על מנת להישאר בבונדסליגה. הנס הוא גם האיש ששינה ב-180 מעלות את המסלול של גיראסי.
עם המנטור החדש, כבש הצרפתי-גינאי במספר משחקים חשובים, הגיע ל-11 שערי ליגה, והמועדון בחר לשלם תמורתו 9 מיליון יורו כדי להחתימו סופית. רוב העיתונאים שמסקרים את שטוטגרט טענו כי מדובר בסכום מופרז, וניכר כי אפילו ההנהלה הסכימה איתם – הרי סעיף השחרור שלו נקבע על 18 מיליון יורו בלבד. לו העריכו את הפוטנציאל שלו כראוי, הם לא היו עושים טעות כה גסה.
אז לפני שנה, כאשר גיראסי החל לפתע לכבוש בקצב של לבנדובסקי, הוא הפך לשם חם מאוד בשוק ההעברות, בין היתר בזכות סעיף השחרור הנמוך. בתחילת 2024, כאשר מעמדו של לבנדובסקי התערער אצל צ׳אבי בברצלונה, הוא אפילו הוזכר כמועמד אפשרי לרשת את הפולני במדי הבלאוגרנה.
לאחר מכן, היו דיווחים על כך שבאיירן רואה בו תוספת כוח משמעותית, אך הצרפתי עצמו לא התלהב בלשון המעטה מהישיבה על הספסל כגיבוי של קיין. לעומת זאת, דורטמונד הייתה הפתרון הנכון. הנה לכם קבוצה ששיחקה זה עתה בגמר ליגת האלופות, העפילה שוב למפעל, והתכוונה לשווק את פולקרוג במחיר גבוה. הסקורר אמנם היה נערץ, אבל בגיל 31 היה פספוס לא לקבל תמורתו 30 מיליון יורו מווסטהאם, כאשר גיראסי בן ה-28 הגיע עבור כמחצית מהסכום.
פציעה בברך הרסה לגיראסי את אימוני טרום העונה בקבוצתו החדשה, והוא גם החמיץ את המחזורים הראשונים, ולאור זאת ניתן לומר כי השתלבותו היתה מהירה וטובה. הביטחון העצמי, שהיה כה חסר לו בתחילת הקריירה, בלתי ניתן לערעור אחרי העונה המזהירה בשטוטגרט.
השער הראשון נכבש אמנם באופן אירוני בתבוסה 5:1 באצטדיונה של האקסית, ודורטמונד סובלת מחוסר יציבות עם המאמן הצעיר החדש נורי שאהין, אבל גיראסי הגיע כבר ל-6 כיבושים ב-10 הופעות בבונדסליגה. "לא הייתי מחליף את גיראסי באף שחקן בעולם", אומר שאהין.
באשר לליגת האלופות, מעטים בגרמניה זכרו כי יש לו ניסיון במפעל. גיראסי אפילו הבקיע פעמיים עבור ראן שהעפילה לשלב הבתים ב-2020 עם הרבה מאוד מזל כאשר העונה בצרפת נקטעה בצל משבר הקורונה. כעת הוא הגיע למפעל האירופי הבכיר במדי קבוצה חזקה הרבה יותר, ודורטמונד אכן דוהרת לשלב הבא.
מעשית, היא כבר הבטיחה את הכרטיס לשם בזכות ארבעה ניצחונות, וגיראסי מוביל אותה עם ארבעה שערים. הוא גם חתום על שני בישולים, כולל מסירה חכמה מאוד לדונייל מאלן, כאשר דורטמונד הובילה 0:2 מול ריאל מדריד בשחזור הגמר האחרון. עם מעורבות ישירה בשישה שערים בחמשת המשחקים הראשונים בצ׳מפיונס במדי דורטמונד, הוא השווה את השיאים של הולאנד ואוסמן דמבלה.
בסנטיאגו ברנבאו זה נגמר בתבוסה 5:2 בסופו של דבר, אבל ביום רביעי יקוו הצהובים-שחורים להשיג תוצאה חיובית הרבה יותר מול אימפריה נוספת. הרי היא לא הפסידה בבית בשום מסגרת מאז נכנעה 1:0 לשטוטגרט באפריל, כלומר לפני יותר מחצי שנה. ואתם יודעים מי כבש אז את השער היחיד לאורחת? ברור שאתם יודעים. זה היה גיראסי.
עכשיו הוא לובש את המדים הנכונים מבחינת בורוסיה, ונרגש מאוד לפגוש את החלוץ ממנו למד יותר מכל. זה יהיה ביקור נוסטלגי מאוד עבור לבנדובסקי, ואולי הוא ישחק על הדשא של וסטפאלנשטדיון בפעם האחרונה בקריירה – והוא יתמודד מול חלוץ שנהנה מאוד להיות בנעליו בימים אלה.