"חבל שמנואל נוייר לא משחק", אמר פיליפ קון, שוער רד בול זלצבורג, לקראת המפגש מול באיירן מינכן בשמינית גמר ליגת האלופות. הוא לא הצטער לשווא על חסרונו של הכוכב, שעבר לאחרונה ניתוח בברכו - הרי מאז ההגרלה הייתה ציפייה למפגש המרגש הזה.
נוייר לא מכיר את קון, אולם קון זוכר היטב את נוייר, כי הוא למד באקדמיה של שאלקה עד גיל 15, ובשנותיו הראשונות שם עקב מקרוב אחרי המשחקים של השוער שפרץ לתודעה והגיע לנבחרת כאשר עמד בין הקורות של הכחולים. נוייר הוא המודל לחיקוי של הבחור בן ה-23, שהיה עד לא מכבר אלמוני. קון מצטיין במשחק הרגל, אוהב לצאת מחוץ לרחבה ולשמש סוג של בלם נוסף, וגם נהנה מאוד להשתתף בפיתוח התקפות. במחזור האחרון בליגה האוסטרית, למשל, הוא דהר 30 מטרים קדימה כדי לקטוע התקפה של ראפיד וינה, ובמקום להעיף את הכדור ליציע שלח מסירה פנטסטית שהפכה להתקפה מתפרצת בדרך לשער הניצחון. גם נוייר עצמו היה גאה במהלך כזה.
אולי בשל כך בחר קון להיות מיוצג על ידי הסוכנות שמנהלת את ענייניו של נוייר. באוגוסט האחרון הוא האריך בתיווכה את החוזה בזלצבורג עד 2025, והשוורים עשו זאת בדיוק בזמן, לפני שערכו נסק בזכות ההופעות המצוינות בליגת האלופות. עם קון בשער, העפילה זלצבורג לראשונה בתולדותיה לשמינית הגמר, ותרומתו הייתה חשובה במיוחד כאשר נעל את השער ב-0:1 על סביליה במחזור הנעילה. עם זאת, הבית שכלל גם את ליל ואת וולפסבורג לא זכה לחשיפה מיוחדת ברחבי תבל, ועד אתמול הוא נותר מחוץ לאור הזרקורים.
הקרב מול אלופת גרמניה שינה את התמונה ב-180 מעלות, כי זלצבורג הייתה קרובה מאוד להיות הקבוצה הראשונה ששומרת על רשת נקייה מול באיירן מזה 3 שנים, מאז ה-0:0 מול ליברפול בפברואר 2019. מתי הפסידו הבווארים לאחרונה בלי לכבוש? בשביל הנתון הזה צריך להרחיק עד ספטמבר 2017, אז הביסה אותם פ.ס.ז' של אונאי אמרי 0:3. בקיצור, זה היה מזמן, אבל רד בול הובילה אתמול 0:1 עד הדקה ה-90, ורק שער שוויון דרמטי של קינגסלי קומאן מנע סנסציה מרעישה. במשך כל ההתמודדות, הפגין קון לא רק יכולת מצוינת, אלא גם קור רוח מפליא, והגיע לשיאו בהצלה כפולה – הוא עצר בעיטה של לירוי סאנה והספיק לזנק כדי לקלוט גם את הריבאונד על הקו.
אחרי ערב כזה, כבר אי אפשר להישאר יותר בצל, ובגרמניה התחילו להתעניין במי מדובר, וגילו כי קון אמנם גרמני, אך עבר לייצג את שווייץ כשהיה בן 18. אימו שווייצרית, ואחרי שלא קיבל מספיק הזדמנויות בנבחרות הצעירות של גרמניה סבר הנער שהסיכוי יהיה טוב יותר מעבר לגבול. לא בטוח שהוא צודק כי גם בשווייץ יש פס ייצור פורה של שוערים מעולים, אבל הוא אכן זומן לראשונה לסגל בנובמבר, על תקן שוער שלישי, בעקבות הפציעה של גרגור קובל מדורטמונד. גם זו הייתה עדות לכך שהתקדמותו המהירה זוכה להערכה הראויה, והקצב רק עשוי להתגבר כעת.
קון עשה דרך ארוכה עד שקיבל את הצ'אנס להוכיח את עצמו. אחרי שלא התרשם מהאופציות בשאלקה, הוא עבר לאקדמיה של שטוטגרט, אבל לא קיבל הזדמנות עד גיל 19, אלא רק התאמן לעתים עם הסגל הראשון ושם פגש בין היתר את סוון אולרייך, אשר עמד מולו אתמול במדי באיירן כמחליפו של נוייר. בחיפוש אחרי הקבוצה הנכונה נדד קון ללייפציג ב-2017, אך גם שם לא ראה דשא, ושמח להצטרף לזלצבורג בתוך אותו קונצרן בחלוף שנה.
האוסטרים שלחו אותו לליפרינג, קבוצת הבת בליגה השנייה, שם שיחק לראשונה – בגיל 20 – במשחקים אמיתיים בסגל הבוגר. ב-2019 הוא התקדם לזלצבורג עצמה, אבל לא שותף אפילו לדקה באף מפעל, ורק התאמן לצידו של ארלינג הולאנד שאיתגר אותו מאוד באימונים. בשלב מסוים עברה בראשו המחשבה שכדאי לחפש מועדון בו יסמכו עליו יותר, אך הוא החליט להמתין ולתת סיכוי להשאלה בשורות ויל מהליגה השנייה בשווייץ בעונה שעברה. המהלך הזה הועיל לו מאוד מכל הבחינות.
ראשית, כ"שווייצרי" מבחינת הנבחרות, הוא גר לראשונה בחייו במולדת אימו. שנית, המאמן אלכסנדר פריי הוא מלך השערים של שווייץ בכל הזמנים, שנתן לו לא מעט טיפים טובים דווקא כסקורר. ויל נלחמה נגד הירידה, אבל קון שיחק סוף כל סוף על בסיס קבוע, והוכיח את עצמו לנציגי זלצבורג שהגיעו לעקוב אחריו בתדירות גבוהה. "פיליפ התפתח מאוד בהשאלה הזו, הן כשוער והן כאדם. הוא חזר אלינו בוגר ומנוסה הרבה יותר", אמר המנהל הספורטיבי כריסטוף פרוינד.
עיתוי החזרה הזו היה מושלם עבורו, כי ציצאן סטנקוביץ' בדיוק נמכר לאא"ק אתונה והקרב על האפודה הראשונה היה פתוח לרווחה. ניקו מאנטל היה אמור לקבל אותה לפי התוכניות הראשוניות, אבל המאמן החדש מתיאס יאייסלה, שעבד בעבר בקבוצת הנוער של זלצבורג ובליפרינג, ידע מספיק על קון כדי לנסות אותו. הישגיו הרשימו את הצוות המקצועי, והמקום בהרכב היה שלו. כך הוא עשה את הקפיצה מתחתית הליגה השווייצרית השנייה היישר לליגת האלופות והרגיש כמו דג במים. היכולת לא להתרגש ולשמור על ריכוז מופתי בכל מעמד ומול כל יריבה סייע לו מאוד למצות את הפוטנציאל. והנה לכם – עוד כוכב נולד בזלצבורג, הפעם כנגד הסיכויים.
בתקשורת האוסטרית נדרשו לפתע לעשות כתבות על התגלית הלא צפויה, וחלקן שיעשעו את קון. נטען, למשל, שהוא היה בעבר חלוץ מטרה עוצמתי. "זה נכון רק אם יכולתי להיות עוצמתי בגיל 5, כי הפכו אותי לשוער כשהייתי בן 6", הוא הגיב על כך בחיוך. זה היה הייעוד שלו עוד לפני שהלך לבית ספר, והוא לא נטש את החלום לרגע. המסע לא היה שגרתי, אבל הוא נושא כעת פרי. קון עמד אתמול מול רוברט לבנדובסקי, לא ספג ממנו, וקטע לפולני רצף של 22 ניצחונות אישיים רצופים בליגת האלופות. זה לא דבר של מה בכך.
אז עכשיו ידברו עליו והאתגר בגומלין יהיה גדול עוד יותר. האם קון מסוגל להתעלות גם באליאנץ ארנה בעוד שלושה שבועות ולהשלים את אחת הסנסציות הגדולות ביותר בתולדות המפעל? נוייר עדיין לא יהיה על הדשא, אבל הוא יצפה מהיציע בשוער שמנסה לחקות אותו, וכך גם אוליבר קאן – השוער האגדי שמכהן כיום כמנכ"ל באיירן.
מי יודע, אולי תעבור בראשו המחשבה להכניס את שמו של קון לפנקס, לשלוח נציגים לאוסטריה למעקב מדוקדק יותר, ולבחון את האופציה להפוך אותו ליורשו של נוייר בבאיירן? נכון לעכשיו, לאור העזיבה הצפויה של אלכסנדר נובל שמבלה בעונת השאלה במונאקו, המשבצת הזו פנויה.