יום שישי, 22.11.2024 שעה 02:38
מוק' מונדיאל (ד' אמריקה) 23-24
257-2112ארגנטינה1
209-1712אורוגוואי2
194-1112אקוואדור3
1910-1512קולומביה4
1811-1712ברזיל5
177-812פרגוואי6
1327-1312בוליביה7
1215-1112ונצואלה8
920-912צ'ילה9
715-312פרו10
לוח משחקים
  • בוליביה
  • 2 - 2
  • פרגוואי
  • קולומביה
  • 1 - 0
  • אקוואדור
  • ארגנטינה
  • 0 - 1
  • פרו
  • צ'ילה
  • 2 - 4
  • ונצואלה
  • ברזיל
  • 1 - 1
  • אורוגוואי

הפעם האחרונה ליהנות: לקראת הגרלת המונדיאל

ההגרלה השפויה האחרונה: 32 נבחרות זה המספר האידאלי מבחינה תחרותית, בכך תתקיים הגרלה מעניינת ונתגעגע לכך מאוד בעתיד. וגם: בית המוות הפוטנציאלי

|
גביע העולם בקטאר (רויטרס)
גביע העולם בקטאר (רויטרס)

ברוכים הבאים להגרלת המונדיאל האחרון שיתקיים בגודל נורמלי ושפוי. הטורניר בקטאר יהיה בעייתי מאוד מבחינות רבות – מארחת שנויה ביותר במחלוקת בכל הקשור לזכויות אדם, שימוש בעבדים ותמיכה בטרור. העברתו לחורף, בניגוד בוטה להבטחות המקוריות ולתנאי המכרז, פוגעת בלוח הזמנים של הליגות בעולם ובעיקר באירופה, ומהווה יריקה בפני השחקנים והאוהדים.

היא גם תפגע קשות ביוקרת הטורניר ובהכנות אליו, כי משך מחנות האימונים של הנבחרות לקראת גביע העולם יקוצר לימים ספורים. זה יהיה מונדיאל אבסורדי ומיותר מבחינות רבות, והבדיחה גם על חשבוננו – מתקבל הרושם שלא במקרה נקבע מועד הגרלת שלב הבתים דווקא ל-1 באפריל.

אבל בכל הקשור למספר הנבחרות, המונדיאל הזה בסדר. 32 זה מספר מושלם, כמו כל חזקה של שתיים. אליפויות אירופה נפגעו בגלל הרחבה למספר עגום של 24 נבחרות, אשר מאלצת לארגן דירוג של הנבחרות שסיימו במקום השלישי, גורמת לניפוי שמונה נבחרות בלבד בשלב הבתים, ומוזילות אותו מאוד. הקופה אמריקה בכלל הפך לפארסה הזויה בשלב הבתים במהדורה האחרונה, בה שיחקו שבועיים כדי להדיח שתי נבחרות מתוך עשר.

עובדים באצטדיון בקטאר (רויטרס)עובדים באצטדיון בקטאר (רויטרס)

עם 32 נבחרות זה עובד נהדר. 8 בתים, 16 עולות לשמינית הגמר, 16 נוסעות הביתה. זה לא יהיה כך כאשר נחזה ב-48 נבחרות ב-2026, ולמעשה פיפ”א עושה כל מאמץ אפשרי להרוס את מותג המונדיאל עד היסוד, כולל הניסיון הכוחני של הנשיא ג’אני אינפנטינו לדחוף את הרעיון של קיום הטורניר כל שנתיים.

ייתכן כי האוהדים והשחקנים עלולים למאוס בטורניר הזה בשל פיחות חד במעמדו, והוא יאבד את הרלוונטיות ואת היוקרה שעוד נותרו לו. לכן, במובן לא מבוטל, אנו נחזה ביום שישי בהגרלת שלב הבתים המעניינת האחרונה בתולדות גביע העולם. אם מנסים להדחיק את הנסיבות ולהתעלם מהמגרעות של קטאר 2022, אפשר אפילו לנסות ליהנות ממנה איכשהו.

נשיא פיפ"א, ג’אני אינפנטינו (אורן בן חקון)נשיא פיפ"א, ג’אני אינפנטינו (אורן בן חקון)

ההגרלה הזו אף מבוצעת במתכונת הגיונית וטובה. עד למונדיאל 2014 כולל, הגרלת שלב הבתים התבססה על שיבוצים אזוריים בלבד. בברזיל 2014, למשל, מעבר ל-8 נבחרות דרג ראשון, היה כד עם נבחרות מדרום אמריקה ואפריקה, כד עם נבחרות מאסיה וצפון אמריקה, וכד עם נבחרות מאירופה. זה הוביל לכך כי באופן שרירותי לחלוטין לא התאפשר מפגש בין נבחרות אסיאתית עם נבחרת צפון אמריקאית בשלב הבתים. איזו הצדקה יש לכך בגביע העולם? מדובר באבסורד מוחלט. כמו כן, צ'ילה ואקוודור – שתי הנבחרות הלא מדורגות מדרום אמריקה – לא יכלו לקבל בהגרלה אף נבחרת אפריקנית. למה? כובע.

החל מ-2018, האילוץ המלאכותי הזה בוטל, והשיבוץ ל-4 הדרגים מתבצע על סמך דירוג פיפ”א בלבד. הדירוג הזה בעייתי באופן קיצוני, ומתקשה מאוד לשקף את החוזק של הנבחרות, אך הוא מעניק אינדיקציה כלשהי. לכן, הוא מבחינה שרירותית עדיף על כלום. בזכותו, יש סבירות קצת יותר גבוהה לבתים מאוזנים יחסית בהשוואה להגרלה עיוורת לגמרי, וגם אין מגבלות גאוגרפיות – למעט הכלל הפשוט והטבעי לפיו שתי נבחרות מאותה יבשת (מלבד אירופה) לא ישובצו באותו בית. המספר המירבי של נבחרות אירופיות באותו בית עומד, כרגיל, על שתיים.

ההכנות בקטאר למונדיאל (רויטרס)ההכנות בקטאר למונדיאל (רויטרס)

בדרג 1 ניתן למצוא את ברזיל, בלגיה, האלופה צרפת, ארגנטינה, אנגליה, ספרד ופורטוגל, בתוספת המארחת קטאר – הנבחרת היחידה שתערוך הופעת בכורה בגביע העולם. היא תהיה, כמובן, האופציה המועדפת מבחינת כל היריבות. מעבר לכך, לא טריוויאלי לקבוע את מי עדיף לפגוש, ומדובר בעניין של טעם בלבד. ייתכן כי בלגיה, בה נמצא רוב כוכבי דור הזהב מעבר לשיאו, היא האלטרנטיבה הסבירה, אך לקווין דה בריינה עשויות להיות תוכניות אחרות.

בדרג 2, נמצאות 5 נבחרות מאירופה – הולנד, גרמניה, דנמרק, שווייץ, וסגנית אלופת העולם קרואטיה. בנוסף, אורוגוואי מייצגת כאן את דרום אמריקה, ויש שתי נבחרות גדולות מצפון אמריקה – מקסיקו וארצות הברית. כאן ברור כשמש כי גרמניה היא הנבחרת החזקה ביותר, ואפשר לקבוע בזהירות המתבקשת כי האמריקאים הם הנבחרת הנוחה ביותר.

נבחרת צרפת מניפה את גביע העולם (רויטרס)נבחרת צרפת מניפה את גביע העולם (רויטרס)

שווייץ, שהקדימה את איטליה במוקדמות, היא הסוס השחור הקלאסי, ביחד עם דנמרק ששדרגה מאוד את מעמדה ביורו 2020. לעומת זאת, הקרואטים נמצאים בנסיגה מסוימת, וייחשבו להגרלה סבירה. מקסיקו לא הרשימה במוקדמות בלשון המעטה, אבל היא תמיד עוברת את שלב הבתים (ותמיד מודחת בשמינית הגמר) – ולכן היא בשום אופן לא יכולה להיות הגרלה מומלצת. בדיוק להפך.

דרג 3 מגוון בהחלט, והוא כולל את סנגל, איראן, יפן, מרוקו, סרביה, פולין, דרום קוריאה וטוניסיה. מבחינת איכות הסגל, אין כאן מתחרים לסרבים, ולא במקרה הם הקדימו את פורטוגל במוקדמות. מנגד, פולין מציגה את החלוץ הטוב בעולם בדמותו של רוברט לבנדובסקי, ולכן שתי האירופיות אינן מומלצות להגרלה.

שחקני נבחרת סנגל חוגגים זכייה באליפות אפריקה (רויטרס)שחקני נבחרת סנגל חוגגים זכייה באליפות אפריקה (רויטרס)

בגלל ריבוי נציגות אירופה בדרג 2, הגיוני כי הנבחרות הלא אירופיות מדרג 1 יוגרלו מולן. סנגל של סאדיו מאנה ואדוארד מנדי היא לא רק אלופת אפריקה הגאה, אלא גם הנציגה החזקה ביותר של היבשת. לעומת זאת, מרוקו שאיבדה חלק מכוכביה הבכירים בגלל סכסוך עם המאמן ואהיד חלילהודז’יץ’ עשויה להיות הנבחרת הכי נוחה בדרג זה.

דרג 4 כולל את קנדה, קמרון, אקוודור, סעודיה וגאנה, וכן עוד שלוש נבחרות שיעלו מהפלייאוף ביוני. זו הפעם הראשונה בה נערכת הגרלת מונדיאל כאשר לא כל המשתתפות ידועות, ובהחלט היה עדיף להמתין להשלמת התמונה. על הדרך, הדבר פגע קלות בנציגה האירופית שתעלה כי וויילס ואוקראינה היו משובצות בדרג 3 לו היו מבטיחות את העפלתן – וזה היה אמור לקרות אלמלא המלחמה שנפתחה על ידי רוסיה.

שחקני טוניסיה חוגגים (רויטרס)שחקני טוניסיה חוגגים (רויטרס)

אוקראינה תתמודד בחצי גמר הפלייאוף מול סקוטלנד, והמנצחת תפגוש את הוולשים שנמצאים לפיכך כרגע בעמדה עדיפה. קוסטה ריקה תהיה פייבוריטית ברורה בפלייאוף נגד ניו זיולנד. פרו, שסיימה חמישית בדרום אמריקה, מועמדת לנצח בפלייאוף את הנציגה החמישית של אסיה – אוסטרליה שנקלעה למשבר עמוק לאחרונה או איחוד האמירויות.

הנבחרת החזקה ביותר בדרג היא אקוודור – נציגה פחות אופנתית ומתוקשרת מדרום אמריקה שהצליחה להעפיל לטורניר רביעי מתוך שישה האחרונים. סעודיה, קוסטה ריקה, וגם גאנה שהייתה חלשה מאוד במוקדמות למרות ההעפלה, הן היריבות המועדפות.

שחקני נבחרת אוקראינה (רויטרס)שחקני נבחרת אוקראינה (רויטרס)

איך יכול להיראות בית המוות האולטימטיבי? ברזיל, גרמניה, סרביה וקמרון יספקו הרבה משחקים מרתקים. צרפת, גרמניה, סנגל ופרו יהוו גם הן בית עוצמתי. עם זאת, בשני המקרים, הנבחרות משני הדרגים הראשונים יהיו פייבוריטיות להמשיך לשמינית הגמר וזה יהיה המצב הטבעי כמעט בכל הבתים שיוגרלו. בית צמוד אפשרי, בו לכל הנבחרות יש סיכוי, יכלול למשל את בלגיה, דנמרק, סנגל ואקוודור. אופציה צמודה נוספת היא אנגליה, אורוגוואי, פולין וקמרון.

תשומת לב מיוחדת תופנה להגרלה של קטאר, ויש לקוות כי היא תקבל בית נוח מדי, על מנת לפסול תיאוריות קונספירציה. דרום אפריקה לא שרדה את שלב הבתים כמארחת ב-2010, וזה עלול להיות גורלם של הקטארים הפעם בכל הגרלה שתהיה – אבל במיוחד אם תקבל, למשל, את הולנד, סרביה ואקוודור, או אולי את גרמניה, סנגל ואוקראינה. מעניין לדמיין את הבתים האלה, כי זה באמת יכול להיות טורניר מעניין, אם שוכחים את הנסיבות.  כי זה יהיה המונדיאל הנורמלי האחרון מבחינת מספר הנבחרות ושיטת שלב הבתים.

התגעגתם? הוא חוזר! צפו בביצועו של פאטי
אסור לפספס
נגןהציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
הציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
נגןסטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
סטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
נגןאימון של ויקינגים: הלאאנד נכנס לכושר
הולאנד עושה מתח על צוק ורץ עם זאבים
נגןיונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
יונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
/* LAST / NEXT ROUNDs */